Skip to content

Domainin ostaminen

Domainin ostaminen
Kirjoittanut: Niko Knaapi

Verkkotunnuksen ostaminen on ensimmäinen asia, jolla aloitetaan verkkosivuston rakentaminen. Yläpuolella olevassa kuvassa näet verkkotunnusvälittäjä Namecheap palvelussa esiintyvät hinnat domainille rakennusliike.

Kuten huomaat TLD:t (Top Level Domain) eli verkkotunnuksen (.) pääte vaikuttaa hintaan merkittävästi. Lisäksi hintaan vaikuttaa myös se onko joku varannut jo verkkotunnuksen.

Osta itsellesi verkkotunnus tästä

Mikä on domain?

Domain-nimellä tarkoitetaan osoitetta verkossa, joka syötettynä url hakukenttään ohjaa sinut kyseiselle sivulle. Toisin sanoen se on ip-osoite, joka on vain muutettu helposti muistettavaksi kirjainyhdistelmäksi.

Domaineita ostetaan eri välittäjiltä. Hinnat vaihtelevat välittäjän ja domainin TLD:n eli loppuosan mukaisesti.

Suomessa .fi domainit maksavat suurinpiirtein 10 – 25 euroa vuodessa.

Laske nettisivujen hinta
Laskurimme avulla selvität nettisivujen hinnan näppärästi

Miten domain kannattaa valita?

Domain kannattaa valita siten, että se on joko yrityksesi nimi, liiketoimintaasi kuvaava nimi, hakusana tai muu siihen spesifisti liittyvä termi.

Jos hakusana sijaitsee yrityksesi verkkotunnuksessa, sinulla on paremmat mahdollisuudet saada hyvä sijoitus hakukoneissa.

Toki domain-nimen vaikutus hakukoneoptimoinnissa on pienentynyt merkittävästi viime vuosikymmenen aikana.

Voit itse valita TLD-päätteen saatavilla olevista domaineista, mutta .fi toimii parhaiten Suomessa.

Onko domain jo varattu?

Jos joku on jo vienyt domainisi voit silti ostaa sen, mutta joudut maksamaan siitä enemmän. Yksityishenkilö tai yritys voi pyytää osoitteesta haluamansa hinnan.

Kannattaa siis ainakin aluksi pysytellä vain domaineissa jotka on vielä varaamatta.

Usein samasta domain-nimestä voi olla saatavilla eri TLD-päätteitä kuten .net, .com, .info tai .biz jotka ovat hieman halvempia kuin perinteiset maatunnukset.

Tosin niiden uskottavuusarvo on pienempi kuin virallisten maatunnusten. Siksi suosittelemmekin pyrkiä varaamaan .fi päätteisen verkkotunnuksen jos liiketoimintasi sijaitsee Suomessa.

Voiko varatun domainin ostaa?

Kyllä. Varatun domainin voi ostaa, mutta se maksaa yleensä aina enemmän. Monet ostavat verkkotunnuksia ja pistävät ne huutokauppaan myytäväksi tai vaihtoehtoisesti holdaavat niitä niin kauan kunnes joku yritys haluaa ostaa sen.

Mistä voi ostaa domainin?

Kun haluat ostaa domainin sinun tulee etisä itsellesi sopiva välittäjä, joka hallinoi domainien rekisteröintiä. Suurin osa verkkotunnusvälittäjistä tarjoaa myös hostausta eli ylläpitoa ostamallesi domainille.

Hyviä vaihtoehtoja verkkotunnusvälittäjistä tarjoavat Google domains, Hostingpalvelu, Zoner ja Namecheap. Toki on olemassa myös muita välittäjiä, mutta me suosittelemme näitä.

Jos ostat verkkotunnukset esimerkiksi GoDaddyltä voi domainin siirtäminen toiselle välittäjälle olla erittäin haastavaa etenkin jos ymmärrys verkkosivustojen toiminnasta on vähäistä.

Tilaa edullinen domain ja webhotelli tästä

Mitä sitten kun domain on ostettu?

Kun olet ostanut itsellesi verkkotunnuksen, on sopivan hostin eli webhotellin etsimisen aika.

Voimme suositella sinulle ainakin Zonerin ja Hostingpalvelun webhotelleja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan Suomen huippua.

Kun webhotelli on ostettu voit ryhtyä väsäämään kotisivut yrityksellesi tai jos tekninen osaaminen ei riitä, voit antaa meidän auttaa rakentamaan parhaat mahdolliset nettisivut, jotka suorastaan houkuttelevat lisää asiakkaita.

Sivujen ollessa viimein valmiit voit odottaa rauhassa, että saat orgaanisia kävijöitä tai voit ottaa käyttöösi Google mainonnan joka tuo tuloksia heti.